Feltarbejde i Thule. Sammenfiltringen af steder, folk og fortællinger

Forfattere

  • Kirsten Hastrup Københavns Universitet.

DOI:

https://doi.org/10.7146/ks.v7i1.24054

Nøgleord:

feltarbejde, Thule, Nordvestgrønland, flygtige steder, ukendte folk, ufortalte historier, analog analyse

Resumé

På baggrund af lang tids arbejde i Thuleregionen i det nordvestligste Grønland vil jeg diskutere, hvordan steder, folk og fortællinger gensidigt former hinanden. ’Felten’ er således formateret af mange forhold, historiske og nutidige, naturlige og kulturelle, og man må besinde sig på feltens flydende form, selv når den ser mest solid ud. Steder er i sig selv flygtige; de opstår i mødet med mennesker, som tillægger dem betydning. Folk kan se nok så traditionelle ud, men de lever i samme verden som antropologen, der kommer for at lære af dem. Endelig er fortællingerne ikke stivnede vidnesbyrd om tidligere tider; de er tværtimod et vigtigt redskab i håndteringen af højst nutidige udfordringer, som kommer til syne i det endnu ufortalte. Bag fortællingen om Thule ligger en større diskussion af enhver felts plasticitet.

Forfatterbiografi

Kirsten Hastrup, Københavns Universitet.

Kirsten Hastrup er professor i antropologi ved Københavns Universitet. Hendes forfatterskab spænder vidt. Hun har bl.a. redigeret adskillige bøger om antropologi og natur. Blandt de seneste er Anthropology and Nature (2014), og Waterworlds. Anthropology in Fluid Environments (co-edited with Frida Hastrup, 2016). I relation til hendes Grønlandsarbejde kan nævnes bøgerne Vinterens Hjerte. Knud Rasmussen og hans tid (2010) samt Thule på tidens rand (2015).

Downloads

Publiceret

2016-07-14

Citation/Eksport

Hastrup, K. (2016). Feltarbejde i Thule. Sammenfiltringen af steder, folk og fortællinger. Kulturstudier, 7(1), 62–79. https://doi.org/10.7146/ks.v7i1.24054

Nummer

Sektion

Artikler