Ansvar for egen egn? Kulturhistoriske perspektiver på regionalt udviklingsarbejde

Forfattere

  • Jeppe Høst Københavns Universitet.
  • Sille Radoor Larsen De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune og Københavns Universitet.

DOI:

https://doi.org/10.7146/ks.v7i1.24057

Nøgleord:

egnsudvikling, industrisamfund, regional udvikling, stedbundne værdier.

Resumé

Udviklingen i de danske yderområder debatteres intensivt i disse år. Som vi vil vise i denne artikel, er forsøg på udvikling af yderområder ikke noget entydigt nyt. Flere steder i landet blev der allerede forud for egnsudviklingsloven i 1958 iværksat en række lokale og regionale initiativer, som skulle skabe vækst og udvikling i yderområderne. I artiklen undersøger vi, to danske yderområder, Nordvestjylland og Lolland-Falster, med henblik på at diskutere ”udviklingsarbejdet” som et kulturhistorisk fænomen i tid og rum. Artiklen viser, hvordan private interessenter og kommunale myndigheder – dengang som nu – er engageret i at bevare og fremtidssikre deres by, område og livsgrundlag, og hvordan forudsætningerne for ”det gode liv” i yderområderne hele tiden forsøges skabt i relation til det omgivende samfund. Et tilbagevendende spørgsmål er derfor, hvordan skiftende offentlige myndigheder har forholdt sig til regional udvikling og gjort ”det gode liv” i yderområderne til en integreret del af det statslige ansvarsområde?

Forfatterbiografier

Jeppe Høst, Københavns Universitet.

Jeppe Høst er cand. mag. og ph.d. i Europæisk Etnologi. Som postdoc ved afdelingen for Etnologi, Saxo-Instituttet, Københavns Universitet, forsker han i udvikling af danske landdistrikter og i de strukturelle vilkår for forskellige erhverv, herunder særligt selverhvervende fødevareproducenter.

Sille Radoor Larsen, De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune og Københavns Universitet.

Sille Radoor Larsen, cand. mag. i Europæisk Etnologi, er ph.d.-stipendiat ved De Kulturhistoriske Museer i Holstebro Kommune og indskrevet ved afdeling for Etnologi, Saxo-Instituttet, Københavns Universitet. Titlen på hendes ph.d.-projekt er „En anderledes by. Praksisser for udvikling og velfærd i de danske købstæder ca. 1950-1970 med Holstebro som eksempel“.

Downloads

Publiceret

2016-07-14

Citation/Eksport

Høst, J., & Radoor Larsen, S. (2016). Ansvar for egen egn? Kulturhistoriske perspektiver på regionalt udviklingsarbejde. Kulturstudier, 7(1), 116–142. https://doi.org/10.7146/ks.v7i1.24057

Nummer

Sektion

Artikler