Den monstrøse materialitet. Om placeringen af 16 middelalderlige latriner fra Aarhus

Forfattere

  • Jette Linaa Moesgaard Museum

DOI:

https://doi.org/10.7146/ks.v7i2.25020

Nøgleord:

arkæologi, historie, kosmologi, affald

Resumé

Denne artikel er baseret på en udgravning af middelalderlige latrin- konstruktioner, men den handler hverken om konstruktion eller kostundersøgelser: den handler om hvordan en kosmologi kan fremlæses i et arkæologisk materiale. I artiklen foreslår jeg en mentalt/kosmologisk forankret læsning af en speci k organisering af latrinkonstruktioner i forhold til både matrikelgrænser og de beboelses- og andre huse, der blev konstrueret på matriklerne i det urbane landskab. Jeg ønsker dermed at åbne op for en bredere indsigt i mulige måder at opfatte og begrunde sammen ltringen af mentale forestillinger, materialitet og intentioner i etablingen af en særlig, højmiddelalderlig urban praksis. Dermed søger jeg at begrunde og uddybe den nærmere betydning af konstitueringen af en særlig middelalderlig urban praksis.

Forfatterbiografi

Jette Linaa, Moesgaard Museum

Jette Linaa er museumsinspektør i middelalder- og historisk arkæologi på Moesgaard Museum. Hun har skrevet ph.d. om middelalderens kulturforbindelser på baggrund af arkæologiske fund, og er forfatter til adskillige værker om middelalderens og renæssancens sociale fællesskaber belyst gennem forbrug, madkultur og holdning til a ald, bl.a. „Urban Consumption – Tracing Urbanity in the Archaeological Record of Aarhus c. AD 800-1800“. Hun er leder af forskningsprojektet ”URBAN DIASPORA” om migration i senmiddelalder og renæssance, nansieret af Det Frie Forskningsråd.

Downloads

Publiceret

2016-12-21

Citation/Eksport

Linaa, J. (2016). Den monstrøse materialitet. Om placeringen af 16 middelalderlige latriner fra Aarhus. Kulturstudier, 7(2), 23–40. https://doi.org/10.7146/ks.v7i2.25020